perjantai 5. elokuuta 2011

Porkkanahalva

Ja meillä jatkuu intialainen kausi. :) Kaikki ruoka viimeisen viikon ajan on maustettu jonkin sortin intialaisella mausteella, tai aasialaisella nyt ainakin. Mutta ei se mitään, hyvää on, ei vielä tule korvista ollenkaan.

Yhtenä iltana oli vuorossa porkkanahalva. Mieheni sitä ehdotti, että jospa tehtäisiin iltapalaksi sitä ja yllättäen minä suorastaan pöyristyin (taitaa olla pohojalaanen sana, suom. järkytyin) nähdessäni porkkanaraasteen yhdistettävän maitoon. Mutta ajattelin, että kokeillaan, eihän sitä pakko ole syödä. :D Ja kuinka ollakaan, ylläri pylläri, siitä tuli ihan sairaan hyvää...

Ohje on kirjasta Löytöretki Intian keittiöihin, sen on kustantanut H. F. Ullmann. Resepteistä vastaavat Priya Wickramasinghe ja Carol Selva Rajah. Hyvä kirja muutenkin, siinä on monia muitakin hyväksi todettuja ohjeita! Kirja löytyi aikoinaan Suomalaisesta kirjakaupasta.




Porkkanahalva (ohje 8 hengelle)

1 kg porkkanoita raastettuina
1 l maitoa
100 g gheetä (kirkastettua voita)
230 g (2,5 dl) hienoa sokeria
80 g (1,75 dl) rusinoita
1 tl kardemumman siemeniä jauhettuina
50 g (1,25 dl) mantelilastuja
Jauhettua kardemummaa

Laita porkkanaraaste ja maito paksupohjaiseen kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä juuri ja juuri kiehuvaksi. Keitä välillä sekoittaen, kunnes porkkana on pehmeää ja maito on haihtunut. Keittämisen pitää tapahtua hitaasti, muuten porkkanasekoitus palaa pohjaan. ***Siinä vaiheessa, kun porkkanamaitoseos oli puolisen tuntia hautunut liedellä, meiltä meni hermot ja päätimme, että maito on haihtunut tarpeeksi. :) Siivilöimme lopun maidon pois ja jatkoimme reseptin mukaan. Hyvää tuli silti, vaikka vähän oikaisimmekin!***

Lisää ghee ja keitä, kunnes porkkanat alkavat ruskistua. ***Ghee tarkoittaa kirkastettua voita eli kun voi sulatetaan, hera valuu pohjalle ja se "kirkas voiliemi" käytetään tähän, pohjalle valunutta "sameampaa" heraa ei.***

Lisää sokeri ja keitä, kunnes halva on paksua ja kuivaa. Lisää rusinat, kardemumma ja mantelit. Tarjoa kuumana pienistä kulhoista kermavaahdon tai jäätelön kanssa. Koristele jauhetulla kardemummalla.

Tässä ghee eli voisula. Kuvan otin ihan siitä syystä, että haluan esitellä uuden ihanan pikkukattilani. :) Löysin Hackmanin söpön kesäkattilan Iittalasta tehtaanmyymälässä käydessäni. Tällaista kattilaa meillä ei vielä ollutkaan, kun siinä on oikeasti kätevä kaatonokka! Huomatkaa myös häälahjaksi saamamme hieno Alvar Aallon pannunalunen.

Tässä valmis annos! Kermavaahtoa tai jäätelöä meillä ei ollut, mutta jälkiruoka oli tosi hyvää ilmankin. Rusinat kruunasivat maun. Porkkanahalva on yllättävän makeaa, isoa annosta ei tarvita. Kuvan annos on oikeastaan maksimimäärä, mitä pystyi syömään, tällainen makeasieppokaan kuten minä olen. Jälkiruoka on myös suht kevyt, varsinkin jos käyttää rasvatonta maitoa. Voitakaan ei tule ihan hirvittäviä määriä suhteessa porkkanan määrään. No, sokeria ehkä jonkun verran kuitenkin. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kivasta kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...